Ο Οργανισμός μας και οι συνεργαζόμενοι οργανισμοί προωθούν την ανοικτή λειτουργία Open Operations (OOps) των οργανισμών που περιλαμβάνει ανοικτά οικονομικά στοιχεία και ανοικτή επικοινωνία. Βασικός στόχος είναι η υποστήριξη δράσεων που προσφέρουν έργο γιατί ούτε ένα ευρώ χρηματοδότησης δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένο. Με την πανδημία είδαμε από πρώτο χέρι πόσο “πετυχημένα” ήταν δράσεις και έργα που χρηματοδοτήθηκαν με εκατομμύρια ευρώ.

Ήδη επιχειρήσεις με σημαντική δράση στην εταιρική κοινωνική ευθύνη όπως ο ΟΠΑΠ στην φόρμα κατάθεσης πρότασης για χορηγία ζητά την περιγραφεί του τρόπου ελέγχου της πορείας του έργου ή της δράσης. Αυτή για εμάς είναι η προσέγγιση που πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι επιχειρήσεις που στηρίζουν δράσεις της κοινωνίας των πολιτών.
Εμείς θα παρουσιάζουμε την οικονομική κατάσταση κάθε δράσης του οργανισμού, την πορεία της διαχείρισης κάθε έργου που χρηματοδοτείται από τρίτους οργανισμούς καθώς και τις θετικές και αρνητικές απαντήσεις των μεγάλων, ηγέτιδων, κοινωνικά ευαισθητοποιημένων και υπεύθυνων επιχειρήσεων ή οργανισμών ή κυβερνητικών οργάνων στην υποστήριξη, χορηγία, δωρεά δράσεων και έργων που προτείνουμε. Όλοι οι οργανισμοί της κοινωνίας των πολιτών που συνεργάζονται με το cluster μας για την υλοποίηση δράσεων υποχρεωτικά εφαρμόζουν την αρχή της Ανοικτής Λειτουργίας (Open Operations).
Οι περιγραφές των δράσεων όπως ακριβώς αποστέλλονται στις υπεύθυνες εταιρίες είναι διαθέσιμες και ανοιχτές μέσω του συνδέσμου σε κάθε τίτλο. Ο οργανισμός μας και η σύμπραξή μας υποστηρίζει και τα ανοικτά λογιστικά δεδομένα. Αναλυτικά τις δράσεις που υποστηρίζουν οι μεγάλες εταιρίες μπορείτε να τις δείτε στο παρατηρητήριο μας. Εκεί θα παρουσιάσουμε και τα δίκτυα συνεργασιών – είναι ένα μεγάλο πρόβλημα ότι οι επιχειρήσεις με δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης δεν παρουσιάζουν με λεπτομέρειες οικονομικές και διαχείρισης έργου τις δράσεις που στηρίζουν – λένε π.χ. δώσαμε 1,5 εκατομμύρια ευρώ αλλά δεν αναφέρουν τι έκαναν και με ποιο αποτέλεσμα – παρά μόνο μία παράγραφος και 4-5 δείκτες σε ένα κοινωνικό απολογισμό. Αυτό δημιουργεί δικαιολογημένα καχυποψία για πιθανή υποκρισία.